In cat timp este obligata ANAF sa solutioneze cererile?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

În relația dintre contribuabili și autoritățile fiscale, transparența și predictibilitatea sunt esențiale. Printre aspectele importante se numără și termenul în care autoritățile fiscale sunt obligate să soluționeze cererile depuse de contribuabili sau plătitori. Acest termen este reglementat clar, dar permite și unele extensii, în funcție de complexitatea situației și de necesitatea administrării unor probe suplimentare.

1. Termenul general de soluționare: 45 de zile

Conform prevederilor legale, orice cerere depusă de către un contribuabil sau plătitor la organul fiscal trebuie să fie soluționată în termen de 45 de zile de la înregistrare. Acesta este termenul standard, aplicabil în condițiile în care nu sunt necesare demersuri suplimentare pentru clarificarea cererii.

2. Prelungirea termenului în cazul probelor suplimentare

În anumite cazuri, pentru a putea soluționa o cerere, organul fiscal poate avea nevoie de probe suplimentare. În aceste situații, termenul de 45 de zile se poate prelungi, astfel:

  • Cu cel mult 2 luni, dacă probele sunt solicitate de la contribuabilul sau plătitorul care a depus cererea;
  • Cu cel mult 3 luni, dacă probele sunt solicitate de la alte autorități sau instituții publice ori de la terți din România;
  • Cu cel mult 6 luni, dacă informațiile sunt cerute de la autoritățile fiscale din alte state, potrivit legii.

Este important ca, în cazurile în care sunt implicate terțe instituții (lit. b și c), organul fiscal să înștiințeze contribuabilul despre prelungirea termenului.

De asemenea, în cazul în care cererea presupune probe suplimentare de la contribuabil (lit. a), acesta poate solicita prelungirea termenului, iar organul fiscal are posibilitatea să o acorde.

3. Cereri ce necesită inspecție fiscală

În baza unei analize de risc, unele cereri pot necesita efectuarea unei inspecții fiscale parțiale, așa cum este prevăzut în art. 115 din Codul de procedură fiscală. În aceste situații:

  • Termenul de soluționare este de cel mult 90 de zile de la înregistrarea cererii;
  • Termenele suplimentare menționate anterior (pentru obținerea probelor) se aplică în mod corespunzător;
  • Contribuabilul/plătitorul este notificat în termen de 5 zile de la finalizarea analizei de risc cu privire la termenul de soluționare aplicabil.

4. Suspendarea inspecției fiscale

Dacă inspecția fiscală demarată în vederea soluționării cererii este suspendată (conform art. 127), atunci:

  • Nu se aplică prevederile privind prelungirea termenului pentru administrarea probelor suplimentare;
  • Perioada de suspendare nu este inclusă în calculul termenului de 90 de zile.

Articole similare

Comentariul tau aici